Google, Facebook, Yahoo!, Twitter si Wikipedia Offline – Ziua in care Pamantul va sta pe loc?

de: Cătălin Nițu
16 01. 2012

In ultimii zece ani, internetul a evoluat dintr-un privilegiu, accesibil doar celor care isi permiteau sa plateasca abonamentele scumpe sau care se incumetau sa renunte la telefonul fix pentru cateva ore costisitoare, intr-un serviciu indispensabil, accesibil oricand, oriunde si oricui.

In aceasta evolutie (sau REvolutie), servicii online precum cele oferite  de Google, Yahoo!, Facebook, Twitter si Wikipedia au ajuns sursele principale de informare, mult mai eficiente decat formele clasice de media. Ce au toate acestea in comun? Fiecare in parte faciliteaza accesul la cai de comunicare si de informare in propriul fel, iar experienta noastra in mediul online este clar ghidata de ele.

Odata cu aceasta explozie a socializarii si a accesului usor la informatie s-a dezvoltat si un aspect mai negru al internetului: pirateria. Oricine poate avea acces la materiale protejate de drepturi de autor, iar acest lucru a dus la crearea in America a unui proiect de lege numit S.O.P.A. (Stop Online Piracy Act). Orice site, fie chiar si un gigant precum YouTube sau Facebook, ar putea fi inchis in urma unei sesizari catre autoritati pentru gazduirea de continutului ilegal publicat de utilizatori. Aici se poate incadreaza orice clip urcat de comunitate care include o melodie lansata de o casa de discuri, orice fragment dintr-un film sau serial, desene animate sau inregistrari de la televizor. Avand in vedere ca exista deja posibilitatea de a bloca anumit continut care se incadreza in reglementarile drepturilor de autor, proiectul S.O.P.A. este practic o incercare de a controla continutul care apare pe internet cu mai multa strictete.

Mai mult, chiar si motoarele de cautare care ofera link-uri catre material piratat ar putea fi oprite fara drept de apel, iar retelele sociale, care sunt 100% bazate pe continut realizat de utilizatori, devin extrem de vulnerabile. Cei care se vor folosi de S.O.P.A. vor avea puterea de a bloca accesul la un site, dar si de a cere tuturor celor care il finanteaza sa incheie contractele pentru a nu incuraja “pirateria”. Aceasta clauza exista pentru a putea sanctiona si companiile off-shore, finantate de investitori sau care colaboreaza cu firme americane.

Din fericire, NetCoalition, o organizatie din care fac parte gigantii amintiti mai sus, nu este de acord cu puterea pe care statul american si marii jucatori de pe piata de entertainment vor sa o detina. In cursul lunii decembrie, Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia a adus la cunostinta utilizatorilor de internet si membrilor NetCoalition o idee foarte interesanta: oprirea serviciilor pe care le furnizeaza, sub forma de protest impotriva S.O.P.A.

Astfel, intr-o anumita zi, atat Google, Wikipedia, Facebook, Twitter, si Yahoo!, cat si toate serviciile aferente pe care le ofera ar disparea de pe internet. Ce ar putea insemna acest lucru pentru internet? Oare utilizatorii ar intelege motivul din spatele acestui protest? Este posibil ca in incercarea de a face un bine, pentru a prezerva libertatea de exprimare online, aceste companii sa isi atraga mai multa publicitate negativa? Raspunsul la aceasta intrebare din urma este: “Da!”.

In primul rand, publicul de rand, utilizatorul care nu este la curent cu aceste evenimente, nu ar intelege de ce castuta de e-mail, contul de Facebook sau motorul de cautare preferat nu functioneaza. Avand in vedere cat de mult ne-am obisnuit sa avem acces garantat la toate acestea, este posibil ca internetul pur si simplu sa explodeze si sa boicoteze aceste servicii, dupa terminarea  protestului. Aparent aceasta nu este o solutie foarte buna pentru problema pe care o avem la indemana.

O solutie putin mai eleganta ar fi probabil incercarea de a aduce la cunostinta utilizatorilor exact ce este S.O.P.A., printr-un mesaj trimis tuturor utilizatorilor, din partea fiecarei dintre companiile vizate. Cei care nu inteleg repercusiunile pe care acceptarea acestei legi o are, ar avea astfel sansa sa se documenteze si sa se pregateasca intr-un fel sau altul de o eventuala inchidere temporara a acestor servicii.

In al doilea rand, nici inchiderea propriu-zisa nu ar trebui facuta dintr-un foc. Utilizatorul care incearca sa isi acceseze un cont si gaseste un mesaj de eroare in locul site-ului pe care il viziteaza va fi invinui clar compania din spatele acestuia. Probabil cel mai facil mod de abordare in momentul in care respectivele servicii dispar este inlocuirea site-ului obisnuit cu un mesaj de protest si cu informatii detaliate despre S.O.P.A. si cu o explicatie convingatoare despre motivele din spatele protestului.

Nu trebuie decat sa ne imaginam cat haos s-ar crea pe internet daca un singur gigant din NetCoalition ar trece la astfel de actiuni: Google. Aceasta companie furnizeaza cel mai popular motor de cautare din lume, unul din cele mai raspandite servicii de e-mail, cel mai mare site de gazduire a clipurilor video si multe alte aplicatii web care ajuta la productivitate, precum Reader, Calendar sau Docs. Adaugand la toate acestea si lipsa unor retele sociale precum Google+ Twitter si Facebook, plus disparitia serviciilor Yahoo, care faciliteaza atat servicii de cautare, e-mail, stiri, dar si servicii de socializare precum Messenger si avem in fata momentul in care vietile noastre „virtuale” ar sta practic in loc.

In orice domeniu lucram, folosim toate aceste servicii zilnic, fara sa ne gandim ce s-ar intampla daca intr-o zi nu le vom mai putea accesa. Evident, motivul din spatele acestui protest este sa demonstreze ce se va intampla daca legea S.O.P.A. va fi acceptata de congresul american, in cazul in care cineva decide sa aplice reglementarile incluse in acest proiect, impotriva oricarui site, inclusiv acestor imense companii.

Momentan nu s-a luat o hotarare. Membrii NetCoalition inca discuta despre o posibila incetare a serviciilor si probabil cantaresc avantajele si dezavantajele acestei miscari. In timp ce va atrage atentia tuturor, cu siguranta multi vor interpreta aceasta decizie complet gresit. Pana cand se va lua o hotarare fie in privinta aplicarii acestui protest, fie pentru promulgarea S.O.P.A., nu putem decat sa asteptam si sa raspandim mesajul.